Home

This Waterfront renovation project followed that of the central Waterfront project, the Malecón 2000, which marked the beginning of Guayaquil’s urban regeneration projects and goals.

Looking at the map posted earlier, you can notice that the Malecón del Salado (which translates to the the Salado Waterfront) is located on one of the water bodies/marshland in the interior of the city. The malecón was built in 2 distinct phases, actually representing 2 distinct areas and approaches for the intervention.

The first is a more formal area, which joins the public university, La Universidad Central, with a public library, School, and Guayaquil’s Tennis Club.

Linking this area,  is a bridge that crosses over a large street and therefore allows continuous access to the malecón amenities and waterfront. Flanking the street, are a couple of 2 story structure that accommodate a pedestrian walkway and food kiosks on the top floor, and bars, clubs and a food court on the lower level. As I walked down the waterfront, I felt a little like being in a theme park as there was music, as well as security cameras accompanying me all the way

Marking the edge of this first phase, is a vehicular bridge and 4 lane street. There is not a pedestrian cross bridge so it is somewhat difficult to cross the street without having to sprint for your life in fear of being run over (needless to say, in most Latin American cities, seeing a person in the street does not make cars stop but on the contrary, it makes them accelerate!). This street, in addition to the gates that border it and the park/ malecón intervention, creates a pretty clear distinction between the areas.

This second phase of the project borders what used to be an informal settlement with houses made out or cane and bamboo. The settlement began in 1960s and slowly evolved into  concrete structures. These structures, around the year 2000, got legalized and formalized by the government.

This part of the malecón is 17 blocks long; close to 3 km. I was told that the government is supposed to keep extending the malecón to reach the next bridge, thus making the intervention about 5 to 6 km total. Nevertheless, there does not seem to be a set date or actual proposal for this to happen.

The interesting thing in this part of the malecón is that as soon as one reaches the beginning of the former “favela”, the boardwalk literally separated itself from the land’s edge, floating in the water and running parallel to the land. As such, there is a clear division of water in between the edge and the boardwalk itself.

There are specific entries to the land, leading to close to 15 ft wide public areas or “parks”. These public areas are the continuations of some of the streets towards the water (they happen close to every 160 feet). Looking at older photographs of the area, we can see that there were houses lying on the edge once, thus cutting off the throughways. Tall fences of approximately 11 to 12 feet tall guard every entry point. They close at 11 PM and open at 6 AM every day. Flanking each gate is a food kiosk on one side and a generator box on the other. There are a total of 17 kiosks from which only 8 or 9 operate regularly (they are located towards the beginning of the Malecón). The rest, only open during the city’s festivals (in the summer time). The reason, I was told by some of the area’s residents, is the lack of business and tourism in the area. ( see  photographs in the gallery below)

The intervention respected the majority of the urban structure of the settlement, thus minimizing displacement. Apart from the public spaces (which are paved) and the renovated facades around them, the alleyways were also kept and paved. Some alleys were also created. The facades in the alleys were also redone.

Most of what is commercial (food and drinks) is facing the larger public spaces and streets. The kiosks in the boardwalk also sell food and drinks, and are used by residents of the area who buy a permit from the municipality. Otherwise, the are is mostly residential, with the exception of a school ( located deeper into the fabric). I did however run across some residents who use one of their houses as their furniture workshop. (See  photographs in the gallery below)

It seems as though one entire family (brother, cousins, grandparents, daughters and sons) live in each alleyway, making each alley a private family community. I don’t want to generalize this, but it was the case for the 3 alleys that I looked at more carefully. From what I was able to notice, an allay way gives access to about 16 houses total, the alleyway being about 8 houses deep. They are usually 1m in width (around 3 feet).

One thought on “PROJECT 1: Malecón del Salado

  1. Hello! nice site analysis! do you have more info about this location? Im doing a research on unused public space. Thanx!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s